Hatósági bejelentést tett a GAzdasági Versenyhivatalnál a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), mert több terményfelvásárló fenyegetéssel igyekszik fedezetvásárlásokra kényszeríteni a termelõket. Egyes cégek akkor is követelik a korábban leszerzõdött termények (gabona, napraforgó) leszállítását, ha a gazdálkodók hatósági vis maior dokumentumokkal igazolják, hogy az áru a természeti csapások miatt nem termett meg.
Sorra érkeznek a bejelentések a Magosz-hoz amiatt, hogy több gabona- és olajosnövény-felvásárló társaság veszteségnövelõ fedezetvásárlásokkal fenyegeti a termelõket, ha nem szállítják le a korábban kötött szerzõdésekben vállalt terménymennyiséget. A profi ügyvédekkel dolgozó cégek azokra az adásvételi megállapodásokra hivatkoznak, amelyeket a gazdálkodók most nem tudnak teljesíteni, mivel a természeti csapások miatt jelentõs terméskiesést szenvednek és ezt hatósági vis maior dokumentumokkal igazolni is tudják. A felvásárlók fenyegetései - mivel azok szóban hangzanak el - nem felelnek meg a polgári életben megszokott törvényes viselkedésnek és inkorrekt lépéseknek tekinthetõk - fogalmazott Jakab István, az érdekképviselet elnöke.
A Magosz minden törvényes eszközt felhasznál, ezért szeptember 22-én az illetékes hatóságokhoz fordult az ügyben.
A Vidékfejlesztési Minisztérium a napokban közleményben szögezte le, hogy a felvásárlók nem "hurcolhatják meg" azokat a gazdákat, akik fel tudják mutatni vis maior igazolásaikat. A VM elfogadhatatlannak tartja, hogy egyes kereskedõk figyelmen kívül hagyják a termelõket sújtó vis maior helyzetet és kötbért követelnek tõlük. Ezért a tárca a törvény betartására szólította fel a felvásárlókat, Czerván György államtitkár pedig egy szegedi fórumon úgy fogalmazott: "az olajos növények felvásárlóinál bizonyítható az erõfölénnyel való visszaélés.

Levelező Lista MAGOSZOSOKNAK! Mindenkinek ajánlom, aki szeretne információkhoz jutni a mezőgazdaságból, és annak is, aki szeretne a levelező-lista tagjainak információkkal szolgálni gyorsan, hatékonyan, ingyen. MAGOSZ@LEV-LISTA.HU

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjugazdatagozat.blog.hu/api/trackback/id/tr662317978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása