Előlegként összesen 124 milliárd forint uniós támogatáshoz juthatnak a magyarországi gazdák, a kifizetéseket október 16-tól kezdik meg - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.


A 124 milliárd forintos uniós támogatás tartalmazza a jövő évben járó teljes területalapú támogatás 50 százalékos előlegét, amelynek idei kifizetését a rendkívüli időjárás okozta természeti csapások miatt kérte a kormány.  A teljes, 124 milliárd forintos uniós összegből 6,5 milliárd forintot tesz ki a rendkívüli tejtámogatás, ami  tejkilogrammonként 4,5-5 forint uniós támogatást jelent az érintett gazdáknak.

Fazekas Sándor kifejtette: Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar kérést, így

a területalapú támogatások hektáronként maximum mintegy 24.350 forintos juttatást jelentenek mintegy 180 ezer gazdálkodónak, és összesen 5 millió hektárnyi földterülethez kapcsolódnak.
   
Az unió hatóságai tíz tagországnak tették lehetővé, hogy december 1-ről október 16-ra előrehozzák a területalapú támogatás  első felének kifizetését. A döntés indoklása a pénzügyi válság nyomán csökkenő jövedelmeket, a hitelfeltételek szigorodását, egyes agrártermékek áringadozását valamint az időjárási tényezőket aszályt, árvizet sorolta fel.
  

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjugazdatagozat.blog.hu/api/trackback/id/tr622318027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása