Kedves Gazdatársak,

néhány fontos információ, amiről tudnotok kell:

1. AKG

Megkezdődtek a kifizetések, a héten már voltak gazdák, akik megkapták az AKG pénzeket!

2. Vis maior hitelprogram

A program elindult, a kérelmet (letölthető az MFB honlapjáról) azonban először a megyei MGSZH záradékolja,
és csak utána foglalkozik vele a pénzintézet. Visszajelzések alapján nem minden Bank ill. Takszöv. van kellően tájékoztatva...A Budapest Bank 50 millió Ft feletti hitelösszeg esetében fogadja be a kérelmet. Jó hír viszont, hogy január 24-től az MKB Bank is befogadja a kérelmeket. De még egyszer ismétlem, először az MGSZH-hoz kell vinni a kérelmet záradékolni!!
Fontos tudni, hogy a kamattámogatás a de minimis keretből történik, azaz ilyenkor a 2011-2010-2009-es éveket tekintik alapul. Megjegyzem, ezért jó, hogy átcsúszott 2011-re, mert így az idei évben még 0-val számolhat legtöbbünk....
Pld. ha valakinek 2009-ben 1000 EUR, 2010-ben 1100 EUR de minimis támogatása volt (ezt az MVH igazolni fogja a pénzintézeteknek, de kérelemre az ügyfelet is tájékoztatja, ha véletlen nincs már meg a korábbi tájékoztatásuk), akkor 2011-re maradt még 5400 EUR de minimis kerete (3 évre /tárgyév+2 előző év/ lehet 7500 EUR-t kifizetni). Ezt is figyelembe kell venni majd akkor, amikor megállapítjátok a Banknál, mekkora hitelt tudtok igénybe venni.
Fedezetnél lehet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Apalítvány készfizető kezességvállalását is igénybe venni, de ha ez nem jön össze, anélkül is megy a kérelem, az ilyenkor szokásos banki biztosítékokkal (pénzintézet belső szabályzata alapján).

3.Vis maioros szerződések:

Minden olyan esetben, amikor a gazdálkodó bizonyítottan bejelentette az akadályközlést, és záradékolt MGSZH vis maior igazolással rendelkezik, ill. leszállított minden olyan terményt, ami megtermett neki, mentesítve van a fedezetvásárlás és kötbérfizetés alól!!!! Hiába fenyegetőznek, és hivatkoznak arra, hogy a hatálybalépés dátuam miatt (dec.24) rájuk és a szerződésre a tv. nem vonatkozik, nincs igazuk!
Hivatkozni kell a 2010. évi CL. törvényre (ez a tv. módosította a 2003. évi XVI. tv-t, azaz az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényt). Amennyiben a kereskedő nem fogadja el, jogi következményei lesznek (visszkereset, kereset, választott bíróság, stb.)! Jövő hét kedden sajtótájékoztatót tart Jakab István elnökünk, és fontos bejelentéseket fog tenni! További információ kedden!!
Minden gazdának tájékoztatást fogunk adni a további teendőkről!

4. Agrárkárenyhítés

A gazdák által befizetett, ill. a kormány által ugyanennyivel kiegészített kárrenyhítési alap eddig kb. 4.2 Mrd Ft. A kormány vizsgálja, mennyi lehet az az összeg, amit még az alapba tud fizetni ezen felül, de sajnos nagyon üresnek tűnik a kassza. A minisztériumnak kell kigazdálkodnia saját keretéből kb. 3.6 Mrd Ft-ot, így eddig összesen kb. 7.8 Mrd Ft a keret, ami azt jelenti, hogy kb. 20%-os lenne a kárenyhítés. Ezt a MAGOSZ kevesli, további forrásokat kell találni.
5. Január végén elkezdődik a műhelymunka a fiatal gazdák életpálya-modelljének kidolgozásáról, bármilyen fejlemény esetén további tájé

Remélem, hasznos információkkal szolgáltam, kérlek adjátok tovább minden gazda számára!

Üdvözlettel:

Kis Miklós

Levelező Lista MAGOSZOSOKNAK! Mindenkinek ajánlom, aki szeretne információkhoz jutni a mezőgazdaságból, és annak is, aki szeretne a levelező-lista tagjainak információkkal szolgálni gyorsan, hatékonyan, ingyen. MAGOSZ@LEV-LISTA.HU

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjugazdatagozat.blog.hu/api/trackback/id/tr942583503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása